Het eerste jaar met mijn laatste baby | persoonlijk verhaal

Bye bye baby

Lastig om een blog te schrijven over een onderwerp dat zo persoonlijk is en een heel klein verdrietig randje heeft. Ik ben namelijk een moeder die moeite heeft om de babytijd af te sluiten. Dat is namelijk wat ik vandaag doe. Mijn kleine lieve baby is nu een dreumes. In feite verandert er niet zoveel, maar dat ene kleine woordje stemt me toch wel een beetje verdrietig. Dat bijzondere eerste jaar van mijn laatste kindje is alweer voorbij. Weer een stukje loslaten, een fase voorbij. Drie keer heb ik het mogen meemaken. Ik ben me er ontzettend van bewust dat ik daar dankbaar voor mag zijn. Het is goed om me te realiseren dat er nog zoveel mooie fases gaan komen, maar vooral dat eerste moment samen met je kindje na uren van hard werken blijft toch wel heel erg bijzonder en uniek.

Team no sleep

Het waren 365 dagen met zeer weinig slaap (wij ‘maken’ kennelijk geen slapers helaas) en sommige dagen voelden als overleven. Dat waren dagen dat ik na maar weer vier uur slaap niet de vrolijke en gezellige mama was, die ik zo graag wil zijn. Vooral de eerste maanden heb ik mijn mannetje veel gedragen in een draagdoek, want hij had behoorlijk veel last van krampjes en veeeeeeeel behoefte aan huid-op-huid contact. Ik zag mijn buurtgenoten wel eens denken: ‘komt zij weer aan met haar baby in de draagdoek‘. Maar ik genoot enorm van dat kleine slapende lijfje tegen me aan.
Zes jaar geleden riep ik hard dat mijn kind nooit bij ons in bed zou mogen slapen. Ik zou mijn kind dan teveel verwennen. Inmiddels slaapt kindje drie ook alweer een jaar gezellig tussen ons in. De co-sleeper wordt gebruikt als opslagplaats. Overdag slaapt hij prima in zijn eigen ledikant, maar zodra hij merkt dat wij ook gaan slapen, staat hij wanhopig in zijn ledikant te wachten tot we hem op komen halen. Tja, dan ben ik misschien een enorme softie, maar die grote blauwe smekende kijkers kan ik dan niet weerstaan. Natuurlijk is het soms vervelend en zouden we ons bed graag weer eens voor onszelf hebben, maar die kleine armpjes ’s nachts om ons heen gooien alle bezwaren overboord. Het geeft hem zoveel rust en dat is wat we ons kind willen bieden.
Mijn meiden waren gelijk helemaal verliefd op hun broertje en nog steeds wordt hij elke dag bedolven onder de kusjes en knuffels. Soms wordt dat meidengeweld hem weleens teveel en laat hij op niet misverstaande wijze weten dat hij er genoeg van heeft. Oh ja, pittige kinderen hebben wij ook :-). Het is een vrolijk en lief goedzakje. Een heerlijk boefje! Ons cadeautje!

Mezelf terugvinden

Het herstel van een zwangerschap met ernstige Hyperemesis Gravidarum, zwangerschapsdiabetes en als klap op de vuurpijl nog een longembolie ging sneller dan verwacht. De eerste maanden associeerde ik eten en drinken met noodzaak. Het is dat ik niet zonder voedsel kan, want ervan genieten deed ik niet. De omslag kwam na drie maanden. Als ik achter de computer zat om te werken gingen er hele zakken chips doorheen of van die lekkere autodrop. Van mezelf mocht dat, want ik had immers negen maanden lang vrijwel geen voedsel binnen kunnen houden. Ik had wat in te halen. Ondanks de energievretende borstvoeding zag ik de weegschaal van 44 kilo naar 51 kilo gaan. Onlangs keek ik naar mijn naakte lijf in de spiegel en herkende ineens mezelf niet meer. Van alle kanten krijg ik te horen hoe goed ik er weer uitzie, maar ik moet toch wel wennen. Aan die vetjes aan mijn lijf, aan de verdwijnende zwangerschapsadertjes in mijn borsten. Aan een lichaam dat ontzwangerd is en (gelukkig!) opmerkelijk goed hersteld lijkt van een HG zwangerschap. Na drie zwangerschappen binnen vierenhalf jaar moet ik letterlijk mezelf weer terugvinden.
Natuurlijk ben ik ook trots op mezelf. Trots dat ik drie keer HG heb overleefd en dat mijn vriend en ik het nog steeds leuk hebben samen. In onze wijk schijnt het scheidingspercentage enorm hoog te zijn. Er wonen veel gezinnen met jonge kinderen. Door de naweeën van de zwangerschappen en drie slecht slapende kinderen moeten we bij tijd en wijle hard werken om het als stel gezellig te houden. Maar de wil en liefde zijn er. That’s all you need.

Mijlpaal

Vandaag kan ik ook zeggen dat ik één jaar borstvoeding geef. Mijn doel was een jaar voeden en dat heb ik behaald. De beginmaanden waren pittig. Borstontstekingen en ook een te korte tong- en lipriempje passeerden de revue. Nu is het alleen maar fijn en zijn alle extra maanden een cadeautje. ’s Nachts en soms nog overdag valt hij er lekker van in slaap. Dat zijn de allermooiste cadeautjes. Mijn kindje nog even zo heel dichtbij mij. Bijna net zoals in mijn buik. Borstvoeding blijft voor ons zoveel meer dan alleen melk. Het is liefde, troost, rust. Een dierbaar moment tussen moeder en kind.

Family first

Wat was ik bang dat ik na mijn zwangerschap geen werk meer zou krijgen. Zoveel maanden vrijwel niks kunnen doen en een eigen bedrijf hebben, zijn geen goede combinatie. Gelukkig bleek het tegendeel waar en weten mensen mij nog steeds te vinden. Ik heb veel mooie reportages mogen maken en als hoogtepunt zes kindjes geboren zien worden. Waardevolle herinneringen maken daar ligt mijn passie!
Er liggen veel leuke plannen klaar om uitgewerkt te worden. Zoveel prachtige ideeën om mijn bedrijf nog verder te laten groeien en nog meer mensen te voorzien van mooie beelden van bijzondere momenten. De plannen behoeven alleen nog wat meer aandacht en tijd om tot bloei te komen. Maar op dit moment kies ik er bewust voor om die plannen nog even in de ijskast te zetten en de kostbare tijd die ik overhou aan mijn gezin te besteden. Ik wil gewoon niet teveel van mijn kindjes missen en vind moeder zijn ook het leukste wat er is. Mijn website wordt op dit moment vernieuwd en ik heb er heel veel zin om die aan jullie te laten zien! En reken maar dat ik in de nabije toekomst met die leuke plannen aan de slag ga. Want mijn bedrijf beschouw ik als mijn vierde kindje :-).

Voor altijd vastgelegd

Nog regelmatig kijk ik naar de prachtige geboortereportage die (geboorte)fotograaf Gerjanne van Gerjanne.nl voor ons heeft gemaakt (hier kun je mijn verhaal lezen en aantal foto’s bekijken). Wat ben ik er toch blij mee! Momenten die anders snel zouden vervagen (slaapgebrek werkt niet echt bevorderend voor je geheugen) voor altijd vastgelegd in prachtige beelden. Zodat ik ze nooit kan vergeten.

Cadeautjes

Speciaal voor de verjaardag van mijn zoontje heb ik dit weekend twee te gave cadeautjes voor jullie!

1. Boek jij uiterlijk zondag 2 juli 2017 21.00 uur een fotoreportage van 90 minuten bij mij dan ontvang je bovenop het normale aantal hoge resolutie foto’s 5 extra bestanden t.w.v. €50,-!

Voorwaarden:
– niet inwisselbaar tegen geld
– de actie is persoonlijk en niet overdraagbaar
– de reportage moet binnen nu en een jaar plaatsvinden
– niet geldig op reeds geboekte reportages of uitgegeven cadeaubonnen

2. Boek uiterlijk zondag 2 juli 2017 21.00 uur een geboortereportage en ontvang een GRATIS newborn lifestyle reportage bij jou thuis t.w.v. € 150,-!

Voorwaarden:
– niet inwisselbaar tegen geld
– de actie is persoonlijk en niet overdraagbaar
– de reportage is inclusief 6 digitale bestanden
– exclusief eventuele reiskosten (€0,30 per gereden kilometer buiten Assen)
– alleen geldig in combinatie met een volledige geboortereportage
– niet geldig op reeds geplaatste boekingen
– de foto’s uit de newbornreportage mogen gebruikt worden voor portfolio

Liefs, Natasja

Add comment