Geboorte Jop | Geboortefotograaf Assen

Geboortefotograaf Assen

Geboortefotograaf Assen – een mooie badbevalling thuis | Recentelijk mocht ik mijn eerste badvalling vastleggen! Genieten jullie mee van onderstaande mooie impressie en het geboorteverhaal?

Portfolio oproep

Het fotograferen van een badvalling stond al heel lang op mijn wenslijst. Suzanne reageerde op mijn portfolio oproep om een badbevalling te mogen fotograferen. Ze is zwanger van haar derde kindje. Suzanne heeft al een dochter van zeven jaar en een zoontje van twee jaar. Bij haar zoontje is ze ook in bad bevallen en dat heeft ze als heel prettig ervaren. Als ik bij Peter en Suzanne thuis kom voor een kennismakingsgesprek merk ik dat Suzanne hele duidelijke ideeën heeft over de bevalling. Ze wil graag zo natuurlijk mogelijk bevallen met zo min mogelijk interventie van de verloskundige. De bedoeling is dat hun dochter Amyloe ook bij de geboorte aanwezig zal zijn. Dit wil Amyloe graag en Peter en Suzanne denken dat dit met een goede voorbereiding prima kan. Voor hun zoontje Lars is er in principe geen oppas, dus het kan zijn dat hij ook bij de geboorte zal zijn. Ik ben helemaal blij, want een geboorte fotograferen waarbij de oudere kinderen aanwezig zijn, staat ook op mijn wenslijst! Het lijkt me zo bijzonder om mee te mogen maken. Suzanne is twee keer ruim voor de 40 weken bevallen en de verwachting is dat dit nu ook weer zal gebeuren. Ze hebben beide het gevoel dat hun kindje op 14 februari geboren gaat worden. Dit is hun trouwdatum en ze zouden het daarom leuk vinden als hun kindje op die dag geboren wordt. Onbewust stel ik me ook een beetje in op 14 februari. Het zou een mooi valentijnscadeau zijn.

To do lijstje

Op zaterdag 11 februari krijg ik ’s ochtends een berichtje van Suzanne: ”Hoihoi, ff een update. Afgelopen nacht wat (voor)weeën gehad en vandaag loopt het ook een stuk minder comfortabel. Gisteren heb ik ongepland (te)veel gedaan, dus misschien heeft het daarmee te maken. Maar wie weet ook niet, plus volle maan…”. Op het moment van appen zit Suzanne even rustig op de bank met Lars slapend aan de borst. De voorweeën zijn weer teruggekeerd. Ze had er duidelijk nog niet op gerekend en heeft nog een to do lijst wat ze graag wil afmaken. Misschien dat ze onbewust/bewust de voortgang blokkeert, omdat ze anders haar lijstje niet kan afmaken. We spreken af dat ze het me laat weten als de weeën in frequentie en duur toenemen. Ik vertrouw op Suzanne’s gevoel, want ze lijkt haar lichaam goed te kennen.

Eind van de middag hebben we opnieuw contact. De weeën zijn iets in kracht en duur aan het toenemen. Ze zijn nog wel onregelmatig, maar Suzanne heeft wel het idee dat ze voor ontsluiting zorgen.  Ze is nog druk met haar to do lijstje en heeft gestofzuigd, de bedden verschoond en op de fiets nog een boodschap gedaan. Ze is er duidelijk nog niet voor gaan zitten. Lars heeft sinds de middag niet meer mogen drinken, want de borstvoeding stimuleert de weeën. Ik verwacht binnen een aantal uur hun kant op te moeten, dus na het eten ga ik direct douchen en lekker met mijn zoontje in bed liggen. Hopelijk kan ik voor de geboorte nog even wat slapen. Om 19.20 uur slaap ik bijna als ik hoor dat ik een appje krijg. Het is Suzanne: ”Het is nu lastiger weg te ademen en volgen elkaar ook vaker op, zin in een kopje thee/koffie?’‘. De adrenaline kickt gelijk in en klaarwakker stap ik uit bed. Yes, ik mag weer!

Zorgzaam en lief

Om 20.30 uur ben ik bij Peter en Suzanne thuis. Amyloe doet de deur voor me open. Ze heeft een mooie gekleurde badjas aan en is in de keuken voor iedereen komkommers en appeltjes aan het snijden. De verloskundige is er al en zit aan tafel. Peter is druk bezig met het vullen van het bad. Lars drentelt wat in huis rond. Hij kijkt met grote ogen naar alles wat er om hem heen gebeurd. Ik zie dat Suzanne zich door de drukte nog niet volledig concentreren op de weeën. Ze zit op een bevallingsbal. Gelukkig is het bad al snel voldoende gevuld en kan ze erin stappen. In het bad worden de weeën al snel intenser. Ze vangt ze heel kalm op. Amyloe zorgt ervoor dat haar moeder water en een bakje fruit krijgt. Kleine Lars voelt dat er wat staat te gebeuren en is niet bij zijn moeder weg te slaan. Steeds wil hij haar een kusje geven of komkommertjes voeren. Wanneer hij een handdoek te pakken krijgt, begint hij zijn moeder droog te maken. Zo aandoenlijk en lief! Het mannetje is duidelijk moe, maar slapen zit er nu echt niet in! Als Suzanne het zichtbaar zwaar heeft probeert Peter Lars wat af te leiden met speelgoed. Amyloe maakt voor iedereen mooie tekeningen. Daarna zoekt de rust achter de bank op en gaat daar haar eigen gang. Af en toe zoekt ze haar moeder op. Als Suzanne wat drinken nodig heeft of graag een snoepje wil, springt ze gelijk op naar de keuken om haar moeder ervan te voorzien. Wat een lieve en behulpzame meid. De verloskundige checkt regelmatig het hartje van de baby. Ze zorgt er daarnaast voor dat dat alles klaarstaat om de geboorte veilig te laten verlopen. Verder laat ze Suzanne met rust. Dat is de manier waarop Suzanne graag wil bevallen. De kraamverzorgster is inmiddels gearriveerd en gaat net zoals de verloskundige aan tafel zitten.

Klaarwakker

Lars begint op een gegeven moment wel erg moe te worden en Peter gaat toch proberen hem op bed te leggen. Te horen aan het harde gehuil boven is Lars het er niet zo mee eens. Hij wil graag bij Suzanne drinken, maar dat kan natuurlijk nu niet. Suzanne laat zich niet afleiden en lijkt in haar eigen wereldje te zitten. Wat een rust straalt ze uit! Ze vangt hangend aan het bad of zittend op haar knieën de weeën op. De kat van het gezin merkt ook dat er wat gaande is en installeert zich op de bank tegenover het bevalbad. Zo nu en dan kijkt hij richting Suzanne. Plotseling merken we een gedragsverandering op bij Suzanne. Ze is onrustiger en begint geluid te maken tijdens de weeën. De verloskundige geeft aan dat het niet lang meer gaat duren en dat Peter naar beneden moet komen. Ik geef aan hem wel snel op te willen halen. Als ik de slaapkamer van Lars binnenloop zie ik in het donker Peter naast het bedje van Lars zitten. Hij houdt het handje van zijn zoon vast. Ik fluister dat het bijna zover is en dat hij maar beter naar beneden kan komen. Ik hoor het stemmetje van Lars en realiseer me dat hij nog wakker is. Peter komt met Lars naar beneden en vertelt dat Lars bijna sliep. Het mannetje is natuurlijk nu klaarwakker en kijkt in de armen van zijn papa met grote ogen naar zijn mama. Amyloe is gestopt met knutselen en zit op de bank met bezorgde blik naar haar moeder te kijken. Beide kinderen merken dat het bijna zover is.

Een prachtige badbevalling

Ik sta naar Amyloe en Lars te kijken als Suzanne op haar knieën aan het band gaat hangen. De kraamverzorgster bukt en begint tegen Suzanne te praten. Voordat ik besef wat er gaande is verandert Suzanne van houding. Razendsnel gaat ze wijdbeens zitten en zie ik door het golvende water een hoofdje tevoorschijn komen. Suzanne pakt heel kordaat haar kindje vast en laat het verder geboren worden. WAUW wat is dit mooi! Onder water heeft de baby de oogjes al open. Langzaam brengt ze haar kindje boven water en ik zie door de lens van mijn camera dat hij gelijk al een flinke hap lucht neemt. Suzanne neemt hem heerlijk bij zich. Hij slaakt een klein kreetje, maar kijkt verder heel rustig naar zijn mama. Lars is heel blij en lacht. Amyloe is zichtbaar onder de indruk van wat er net is gebeurd en staat als bevroren naast haar enthousiaste broertje. Dat moment duurt maar even, want dan rent ze naar haar moeder om de baby te bekijken. Ook Peter en Lars lopen naar het bad. De verloskundige kijkt toe en ziet dat het goed gaat met Suzanne en de baby. Suzanne bekijkt haar kindje en ziet dat ze een zoon hebben gekregen. Voor een meisje hadden ze al een naam bedacht. Een jongensnaam waren ze nog niet helemaal uit. ”Past de naam met drie letters bij hem?”, vraagt ze aan Peter. ”Ja, vind ik wel”, zegt hij. Het mooie jongetje in bad gaat Jop heten. Geboren om 22.35 uur. Slechts twee uur na mijn komst. Lars is razend enthousiast en voelt aan Jop’s beentjes. Het liefst kruipt hij bij zijn moeder en broertje in bad. Gezien de hygiëne is dat niet verstandig. Zijn voeten mogen er wel even in. Twee peutervoetjes en twee babyvoetjes naast elkaar. Allebei zijn ze nog zo klein, maar de voetjes van Lars lijken groot bij de voetjes van zijn kleine broertje. Amyloe moet duidelijk nog even bijkomen en kijkt liever van wat meer afstand toe. Mooi om te zien dat Peter en Suzanne haar deze ruimte ook geven. Suzanne legt Jop aan en hij drinkt gelijk al goed uit de borst. Wat een natuurtalent! Suzanne heeft vooraf aangegeven de navelstreng te willen afklemmen met een touwtje. Amyloe heeft speciaal daarvoor een vingervlecht gemaakt waar de verloskundige de navelstreng mee afbindt. Voor de zekerheid wordt er ook nog een klem gezet.

De placenta komt maar niet en dus moet Suzanne uit bad. Ze voelt zich goed en stapt met Jop in haar armen makkelijk over de rand. De placenta wordt vlak daarna geboren. Lars kijkt toe hoe zijn vader en zusje samen de levenslijn tussen Suzanne en Job doorknippen. Hij vraagt naar de borst en Suzanne geeft aan dat hij mag drinken. Met haar beide zoons aan de borst zit ze rustig op de bank. Lars pakt tijdens het drinken het handje van zijn broertje vast. Een prachtig en ontroerend schouwspel. Jop wordt gewogen en door de verloskundige gecontroleerd. Amyloe helpt haar en geeft haar broertje tussendoor kusjes. Wat een mooie en bijzondere (bad)bevalling heb ik mogen aanschouwen. De kinderen gaan naar bed en Suzanne legt Jop weer aan. Ik ga naar huis en bedenk in de auto dat een badbevalling mij ook wel erg fijn had geleken. Voor zowel moeder als kind lijkt het warme water erg prettig te zijn. Het zit er voor mij niet meer in, maar gelukkig heb ik deze avond een klein beetje mogen ervaren hoe mooi een badbevalling kan zijn.

Peter en Suzanne, bedankt dat ik deze fantastische ervaring bij jullie mocht opdoen. De geboorte van Jop heeft veel indruk op mij gemaakt. Ik wens jullie veel geluk en liefde toe met jullie drie mooie kinderen.

Liefs, Natasja


Wil jij ook meer weten over geboortefotografie? Neem dan snel contact met me op via het contactformulier!

 

 

 

Add comment